Mjesto: Arheološki park ‘Emonska hiša’, Mirje 4, Ljubljana
Vrijeme: 3. i 4. 7. 2014.
Autorica Izložbe: Vendi Jukić Buča
Dizajneri odjeće: studentice i studenti NTF
Mentorice: red. prof. Karin Košak, red. prof. Almira Sadar, izr. prof. Elena Fajt, izr. prof. Nataša Peršuh, asist. Petja Zorec, Nataša Hrupič, Alenka More
Katedra za oblikovanja tekstilij in oblačil, NTF, Univerza v Ljubljani

Izložba i Revija: Rekonstrukcija i inspiriracija po antičkim temeljima

U Ljubljani je, u okviru kulturnih aktivnosti kojima se obilježavaju 2 milenija postojanja grada, na arheološkoj lokaciji očuvanih temelja Emonske hiše u četvrtak 3. 7. 2014. održana Izložba kolekcije rekonstruirane rimske odjeće i Modna revija odjevnih predmeta koji reinterpretiraju povijesni rimski uzor. Na istom mjestu gledatelji su mogli vidjeti i usporediti autentični rimski odjevni dizajn s kreativnim derivacijama, varijacijama i mladenačkim dizajnom koji naznakama implicira vezu s rimskim izvorom.

Emonska oblačila nekoč in danes. Foto VJB.

Emonska oblačila nekoč in danes. Foto VJB.

Izložba

Izložbu je činila kompozicija sedam kostima na lutkama, koji predstavljaju rekonstrukciju rimske odjeće bogatih Rimljanina, postavljena u zasebnom prostoru kod ulaza na arheološki lokalitet Emonske hiše. Autorica dizajna kostima je Vendi Jukić Buča, diplomirani arheolog, koja je pri dizajniranju koristila stručne povijesne izvore, a također znanje sa studija Dizajna odjeće i kostimografije (Oblikovanje tekstilij in oblačil – Kostumografija) na Naravoslovnotehničkoj fakulteti koju pohađa u Ljubljani. Kostime je izradila gospođa Janka Rihar.

Revija

Pedesetak mladih dizajnera, studentica i studenata NTF-a u Ljubljani, kreirali su modele širokog raspona, od onih koji, na autorski osobit način, slijede oblike bujnog rimskog ruha, do onih koji reduciraju detalje i ostvaruju kreativno čitljiv kompromis između povijesnog predloška i današnjih modnih smjernica, do onih koji, gotovo potpuno oslobođeni zadanog povijesnog okvira kreiraju forme čija veza s rimskim korijenima čini metaforu, simboličnu vezu, kreativni luk koji se ne iscrpljuje u faktografiji.

Revija je izvedena kretanjem modela u impresivnom prostoru ostataka autentične rimske građevine, uz impresionističku podlogu glazbe na harfi. Glazba je bila usklađena s lirskim ugođajem modnog događaja, ali se odabrani ulomak (zbog trajanja prezentacije i nepostojanja alternative), ponavljao gotovo do zasićenja motivom.

Emonska oblačila nekoč in danes. Foto VJB.

Emonska oblačila nekoč in danes. Foto VJB.

Koncepcija: arhitektonski kontekst i izdvojena rekonstrukcija

Koncepcija izvedbe događaja (koji se odvijao u dva navrata, u četvrtak 3.7. i petak 4.7.2014.) uključivala je prezentaciju modela u kretanju konturom i površinama autentične rimske građevine, omogućavajući pregled nove dizajnirane odjeće u jedinstvenom povijesnom kontekstu, uz usmjeravanje pažnje gledatelja na sastavnice kompozicije arhitektonskog kompleksa.

Arhitektura i dizajn

Monumentalna podloga građeve ostvarila je sinergiju s lakim, svijetlim, pokrenutim figurama modela. Hod od polazne točke kioska za presvlačenje po pravokutnom crtovlju tlocrta i ostataka konstrukcije, po mekim travnatim i zemljanim površinama do geometrijskog ornamenta mozaika dominantne prostorije, ostvario je slikovitu ambijentalnu kompoziciju, osvježavajući stereotip kretanja po modnoj pisti. Odnos arhitektonskih detalja i novodizajniranih oblika ostvaren je u punoj mjeri, za razliku od odnosa reinterpretiranih oblika s autentičnim oblicima odjeće koja se reinterpretira, a koja je stavljena po strani do disfunkcije.

Replike i rekonstrukcije

U realiziranoj koncepciji, kompozicija rekonstruirane rimske odjeće, koja u autentičnoj formi predstavlja osnovu za reinterpretaciju i osuvremenjivanje, bila je smještena u izdvojenom prostoru, izvan arhitektonskog kadra u kojem se odvija revija, čime je izostavljena iz tog procesa uključivanja i uspoređivanja. Da su replike rimske odjeće bili smještene unutar Emonske hiše, unutar razvedene strukture tlocrtne površine koja rasporedom i varijacijama veličina prostorija daje mogućnosti za smještaj tog sadržaja, bez prenaglašavanja ili interferencije s dinamikom modne revije (neke od prostorija simbolično su malih dimenzija), bila bi u kontinuitetu na raspolaganju za usporedbu s rasponom novih kreacija koje se razavijaju iz tog ishodišta.

Koncepcija i Ciljevi Projekta

Cilj projekta bio je (prema Katalogu) prikazati mogućnost reinterpretacije rimske povijesne odjeće te likovnih i arhitektonskih detalja Emone u suvremenoj modi. U tom smislu projekt izložbe i modne revije predstavlja simultani prikaz stvaralaštva i prezentacija oba polazišta, i arhitektonskog i rekonstrukcija odjeće, koja je, uostalom, izravno vezana za modne dizajn, bila bi očekivana. U ovom izboru koncepcije, gledatelji su ostali prikraćeni za tu mogućnost. Iz ove prezentacije, bio je isključen još jedan element, a to je uvodna riječ organizatora kojom bi se kratko predstavio Projekt i autori. Podaci su raspoloživi u katalogu koji je tiskan za prigodu i podijeljen posjetiteljima, ali činjenica je da rijetki posjetitelji čitaju cijeli tekst kataloga, osobito ne na samom otvorenju, kad su zaokupljeni živim događajima.

Emonska oblačila nekoč in danes. Foto VJB.

Emonska oblačila nekoč in danes. Foto VJB.

Događaj u cjelini

Opći dojam je iznimno dojmljiv. Ostvarena je specifična atmosfera dodira antičkih i suvremenih kreativnih vrijednosti. Upriličena je prezentacija mladih autora u antičkom arhitektonskom okružju, u Gradu koji impresionira svojim vremenskim, društvenim i umjetničkim kontinuitetom (vidi osvrt: Emona iz Putopisa o Ljubljani, http://www.arheologija.hr/?p=5156 )

Ada Jukić
napisala u Zagrebu, 5. 7. 2014.

Ostali podaci o Izložbi i Reviji:
Organizacija i režija: Andreja Japelj
Izvođač glazbe: Brin Bernatović, harfa
Modeli: Immortal Model Managemnent
>Najava
>Link
>Galerija fotografija [Vendi Jukić Buča]

[tekst i fotografije preuzete s web stranice Arheologija.hr]