Študenti oblikovanja tekstilij in oblačil so se pod mentorstvom prof. Marije Jenko pri predmetu Razvoj tekstilij vživeli v emonske običaje in bivalne navade v mestu. Mestni vrvež je v njihovih mislih živahno vzvalovil kot nekoč. Med korenine današnje Ljubljane pogreznjena geometrija Emone se je v njihovi domišljiji navidezno pretakala iz ene oblike v drugo. Strukture so se med seboj prekrivale in prepletale. Kot lasje tanke niti, stkane v tapiserijo, so v kavarni Mestnega muzeja Ljubljana narisale ponavljajoč se odmev, v nepravo perspektivo ujet pogled na čas, ki se ohranja v dveh tisočletjih starem kulturnem izročilu.

Študenti so ga interpretirali na različne načine. Po rimskem vzoru je tudi med Emonci bilo nadvse priljubljeno portretiranje. S poznavanjem sodobnih umetniških stilov so študenti ustvarili drugačne portrete imaginarnih Emoncev, kot jih poznamo iz literature. Antični Ljubljančani so bili znani po svoji družabnosti in iznajdljivosti, pa naj je bilo še na tako zasebnem mestu, kot je stranišče, ki je bilo javno in skupno – nenavaden, a praktičen izum. Njihov dejaven in kritičen odnos do stvarnosti pa je navdušil študente za pisanje izrekov in posvetil – sodobnih grafitov.

Na razstavi sodelujejo: Tea Erste Meškovič, Lovro Ivančić, Vasja Lasič, Reneja Boštnar, Sara Janković, Špela Dobnik, Ana Jazbec, Eva Jereb, Mateja Klobas, Maruša Kranjc, Valentina Cunja, Nastja Podrekar, Anton Pribožič, Ela Repovš, Katarina Rus, Petra Šink, Sonja Tomić, Ana Vičič, Katja Vilfan, Iris Wala, gostujoči študentki Adrianna Stefanska in Agnieszka Czuksanow ter Vendi Jukić Buča, ki predstavlja del svojega magistrskega dela, narejeno pod mentorstvom prof. Karin Košak.

Prof. Marija Jenko

Trajanje: 8. – 30. 10. 2014.

>Sneak preview postavljanja [Foto: Vendi Jukić Buča]

[SLO] MM | NTF – Izložba ‘Drugačni emonski portreti’. Foto: VJB.

[SLO] MM | NTF – Izložba ‘Drugačni emonski portreti’. Foto: VJB.

[SLO] MM | NTF – Vendi uz Kostime prezentirane na izložbi ‘Drugačni emonski portreti’. Foto: BB.

[SLO] MM | NTF – Vendi uz Kostime prezentirane na izložbi ‘Drugačni emonski portreti’. Foto: BB.

[SLO] MM | NTF - Izložba 'Drugačni emonski portreti'. Ustupio: NMS PRESS.

[SLO] MM | NTF – Izložba ‘Drugačni emonski portreti’. Ustupio: NMS PRESS.